стрічка

На Рівненщині посилюють контроль за продажем антибіотиків

19 Листопада 2020, 14:35
696

Споживання антибіотиків в Україні зросло в 3,5 раза у порівнянні з минулим роком.

Про це заявляє керівник МОЗ Максим Степанов та закликає українців не займатися самолікуванням та не купувати антибіотиків без призначення лікаря, йдеться на сайті Рівненської ОДА. 

Про збільшення попиту на антибіотики в області та недотримання правил виписування рецептів на такі ліки говорить і начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області Сергій Лебедь.

«Враховуючи різке підвищення рівня споживання громадянами антибіотиків та на виконання доручення Держлікслужби ми посилюємо контроль за відпуском антибіотиків та протимікробних ліків з аптечних закладах області», – розповідає Сергій Лебедь.

Він додає, що стійкість до антибіотиків (антибіотикорезистентність) сьогодні є однією із найбільш серйозних загроз для здоров’я людей у всьому світі і, зокрема, для українців.

«Коли у людини розвивається стійкість до антибіотиків, далі буде значно довше лікування інфекційних захворювань, суттєво підвищується рівень смертності. Люди помирають від пневмонії, туберкульозу та інших хвороб, викликаних бактеріями, тільки тому, що бактерія не реагує на антибіотики, які мають її знищити», – пояснює фахівець.

Зважаючи на це, керівникам аптек доручено провести позапланові навчання з провізорами і фармацевтами щодо відпуску ліків. У свою чергу, керівникам лікувальних закладів рекомендовано організувати додаткові навчання із медиками, які мають право виписувати такі рецепти.

Також буде посилено контроль за зберіганням ліків, що відпускаються за рецептом, а також проводитиметься роз’яснювальна робота з населенням щодо шкоди самолікування та важливості звернення до лікаря при наявності симптомів захворювань.

ГРОМАДЯНАМ ОБЛАСТІ! ВАЖЛИВО!

  • Не займайтесь самолікуванням - приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря.

 

  • Не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.

 

  • Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому.

 

  • Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування.

 

  • Попереджуйте інфекції - регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми і вчасно робіть щеплення.

У випадку, якщо вам відомо про порушення аптечними закладами правил відпуску антибіотиків чи інших протимікробних лікарських засобів, звертайтеся до Держлікслужби у Рівненській області за адресою: м. Рівне, вул. 16 Липня, 38.

У разі призначення лікуючим лікарем антибіотиків і відмови при цьому виписати рецепт, звертайтеся до Національної служби здоров’я України за посиланням https://nszu.gov.ua/gromadyanam/osobistij-prijom/citizen-form або за телефоном 16-77 та до Міністерства охорони здоров’я України за посиланням https://moz.gov.ua/zvernennja-gromadjan, тел. +38 044 425 05 26.

В рамках контролю відпуску антибіотиків плануються спільні заходи з Держпродспоживслужбою у Рівненській області.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024