стрічка

Вараш може стати українською Кремнієвою долиною

29 Жовтня 2020, 11:16
1639

Майданчик Рівненської АЕС обрано пілотним для будівництва в Україні інформаційно-обчислювальних дата-центрів. Про перспективи, можливості та наслідки побудови екологічно чистих полів модульних дата-центрів розповіли провідні ІТ експерти, представники влади та проєктної робочої групи.

Кремнієва або, як її ще називають, Силіконова долина – провідний світовий центр високотехнологічних компаній в США. Таким прогресивним містом в Україні може стати й місто-супутник Рівненської АЕС Вараш, де у планах – будівництво першого в світі дата-центру підключеного до потужностей АЕС, повідомляють у прес-службі РАЕС.

Що таке дата-центри, який функціонал вони виконують та які послуги надаватимуть, які перспективи й можливості в світі та Україні у цьому напрямку, а також які можливості відкриваються в м. Вараш завдяки реалізації проєкту? Відповіді на ці та інші питання надали у ході онлайн обговорення на фейсбук-сторінці ГО «Агенція сталого розвиту міста» член експертного комітету з питань розвитку сфери штучного інтелекту Мінцифри Дмитро Нікандров, заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг, керівник робочої групи з питання будівництва дата-центру при Рівненській АЕС Олександр Мензул та член групи, модератор заходу Ігор Кравченко.

За словами Сергія Гемберга, будівництво дата-центру, підключеного до потужностей АЕС, створює надзвичайну платформу надійності в постачанні електроенергії та економію витрат проєкту. Це також гарантоване споживання профіциту виробленої електроенергії, що, у свою чергу, стимулює побудові 5-го енергоблоку РАЕС, на що зараз робиться все більший акцент у стратегії розвитку Рівненщини.

Як пояснив Дмитро Нікандров, дата-центр – це склад для даних, їх збереження та обробка, і у числі важливих завдань Мінцифри – забезпечення локальної обробки даних в країні, що надасть змогу широко використовувати технології штучного інтелекту.

Олександр Мензул зазначив, що саме Рівненська АЕС є найперспективнішою для цього, адже тут найбільш сприятливі кліматичні умови, що є економічно вигіднішим з усіх майданчиків в країні. Така ініціатива забезпечує соціальними гарантіями, а також дозволить залучити до регіону та міста різного виду бізнес й молодь, яка працює в ІТ сфері.

Також присутній на зустрічі ректор НУВГП Віктор Мошинський розповів, що у рамках меморандуму з Рівненською АЕС про співпрацю із закладом існує можливість створити технічний навчальний заклад у Вараші.

Як підсумували експерти, економічний ефект від вкладеного 1 долару в будівництво дата-центру в місто-супутник РАЕС може сягати до 8 доларів для економіки України: нова інфраструктура, підготовка кадрів та нові робочі місця і, як наслідок, значимі соціально-економічні проєкти.

Читайте також: Рятувальники закликають дотримуватися правил пожежної безпеки у побуті

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024