стрічка

Вибори-2020: як відбуватиметься голосування на Рівненщині в умовах COVID-19

22 Жовтня 2020, 10:30
1074

Рівненщина поділена на 64 ОТГ та 4 райони. Саме у цих межах і утворені територіальні виборчі комісії, які організовують вибори до місцевих громад.

Про це інформує Рівненська ОДА. Про особливості проведення місцевих виборів на Рівненщині йшлося під час онлайн брифінгу у Рівненській ОДА. 

«Маємо нову виборчу систему, нове законодавство, - розповідає голова обласної територіальної виборчої комісії Василь Курилас. – Порядок організації та проведення виборів регламентує новий Виборчий Кодекс України. У день виборів, 25 жовтня, кожен виборець отримає 4 бюлетені: до Рівненської обласної ради, відповідної районної ради, голови місцевої громади, депутатів місцевої громади».

Виборчий бюлетень поділений на три зони. Так звана «ліва зона» – це назви політичних партій у черговості, визначеній жеребкуванням, з прізвищем першого кандидата, включеного у список цієї партії. «Середня зона» - зона вибору, де ставиться позначка за відповідну партію та цифра за відповідного кандидата, який знаходиться у «правій зоні». «Права зона» - це список осіб від 5 до 12 в межах кожного територіального виборчого округу.

 

Виборцю потрібно поставити позначку лише за одну політичну силу та індексними цифрами (як при поштовому відправленні) вписати порядковий номер кандидата. У разі позначки лише за партію, голос буде відданий за увесь список в межах територіального виборчого округу відповідної партії. Якщо виборець проголосує ще й за кандидата, підтримка якого буде понад 25% виборчої квоти, черговість такого кандидата у списку може змінитися. Тобто, виборці можуть змінити рейтингове положення в територіальному списку кандидатів, які висуваються від певної політичної партії.

За словами Василя Куриласа, ЦВК розробила відповідну інструкцію для виборчих комісій про протиепідемічні заходи під час організації та проведення місцевих виборів. У документі розписано покрокові інструкції щодо заходів безпеки. Члени комісії мають користуватися засобами індивідуального захисту. Під час голосування вдома, де перебувають хворі або особи на самоізоляції, також використовуються рукавички та захисні екрани. На дільниці кожні 4 години проводиться дезінфекція поверхонь, провітрювання приміщення, де відбувається голосування.

«Оскільки кожен виборець отримає 4 виборчі бюлетені, можливі досить значні часові затримки, тому потрібно з розумінням ставитись до того, що процес голосування буде тривалий», - відмітив Василь Курилас.

Він додав, що сьогодні Рівненська ТВК отримала необхідну кількість ЗІЗ, наразі відбувається їх сортування. Захисні засоби для комісій будуть передаватися разом з виборчими бюлетенями та іншою документацією.

Як розповів головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов, питання порядку голосування хворих на коронавірус або тих, хто перебуває на самоізоляції, чітко врегульоване Постановою КМУ № 641 від 22 липня 2020 року.

«Виборці, які виявили бажання проголосувати за місцем перебування, не пізніше 20.00 години останньої п’ятниці перед днем виборів, повинні подати заяву з довідкою про стан здоров’я для прийняття дільничною виборчою комісією рішення щодо їх включення до витягу із списків виборців для голосування за місцем перебування, - розповів Роман Сафонов. - Члени комісії, які будуть виїжджати на місце голосування, забезпечуються достатньою кількістю захисних масок, щитків, рукавичок. Також постановою чітко врегульовано, як себе мають поводити люди, які будуть голосувати».

Після завершення підрахунку голосів, передачі протоколів, виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації у приміщенні виборчої комісії в обов’язковому порядку буде проведена дезінфекція. Відповідає за це балансоутримувач закладу, де відбувалося голосування. Ці вимоги ґрунтуються на знаннях природи вірусу. Таким чином працівники та відвідувачі закладів, де розміщувались виборчі дільниці, будуть убезпечені від ризиків зараження COVID-19.

За словами в.о. голови Рівненської ОДА Сергія Подоліна, виборчі дільниці Рівненщини забезпечують засобами захисту. На їх придбання з місцевих бюджетів виділили 1 мільйон 30 тисяч гривень За ці кошти вже закупили понад 82 тис. респіраторів і захисних масок, 52 тис. пар рукавичок і близько 1,5 тис. літрів дезінфікуючих засобів. Ще 103 тисячі гривень є у резерві.

Читайте також: На Рівненщині розпочали опалювальний сезон

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024