стрічка

На Рівненській АЕС модернізовують обладнання для поводження з ядерним паливом

13 Жовтня 2020, 15:53
4 блок 1539 Джерело: Рівненська АЕС
4 блок

Під час середнього планово-попереджувального ремонту (ППР) на енергоблоці №4 РАЕС (ВВЕР-1000) планується здійснити модернізацію крана кругової дії у рамках впровадження технології Holtec International щодо поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП).

На енергоблоці №4 Рівненської АЕС наразі триває 38 доба середнього ППР, який у цілому розрахований на 126 діб. Про це інформує пресслужба Рівненськоїс АЕС

У ході ремонту передбачається реалізувати низку масштабних регламентних робіт. У їх числі: виконання середнього ремонту турбогенератора ТГ-6 для встановлення розбірної конструкції вентиляційного закриття лобової частини статора генератора, що потребує виведення ротора, заміна на турбіні лопаток 5-х ступенів роторів низького тиску №№2, 3, модернізація системи автоматичного управління резервної дизельної електростанції, а також модернізація спеціального мостового крана кругової дії.

Як відзначає головний інженер енергоремонтного підрозділу РАЕС Олег Халандач, мостовий кран кругової дії належить до класифікації обладнання 1Н та використовується в центральному залі реакторного відділення для транспортування обладнання під час ремонтних робіт.

 

Метою цієї модернізації є підвищення рівня безпеки енергоблоку шляхом зниження ймовірності відмови обладнання крана, що реалізується завдяки заміні застарілого обладнання та технічних засобів, що виробили свій проєктний ресурс; збільшенню надійності крана з використанням сучасних технічних і програмних засобів; збільшенню експлуатаційного ресурсу крана та підвищення його рівня безпеки при виконанні різних операцій; заміні системи управління крана тобто збільшення надійності її роботи, впровадження сучасного програмного забезпечення, зокрема системи автоматичної реєстрації параметрів роботи обладнання крана. Підкреслює атомник.

За результатами конкурсних торгів комплект дороговартісного обладнання для модернізації кранів кругової дії для енергоблоків-мільйонників Рівненської АЕС надає компанія «Diakont S.R.L.» (Італія). У числі основного обладнання від постачальника – елементи системи управління, устаткування візків з механізмами підйому вантажопідйомністю 2х70, 160 і 320 тонна-сила та устаткування моста полярного крана.

Модернізаційні роботи, розраховані на 60 діб, виконуватимуться силами ТОВ «Західелектромонтаж» (місто Луцьк) й триватимуть до кінця поточного року. Аналогічні роботи будуть також проводитися у ході капітального планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №3, який планується розпочати у листопаді поточного року.

Модернізація мостових кранів кругової дії енергоблоків-мільйонників Рівненської АЕС є завершальним етапом у процесі впровадження технології Holtec International. У підсумку РАЕС першою в Україні зможе розпочати процес з відвантажування відпрацьованого ядерного палива до Централізованого сховища ВЯП у Зоні відчуження.

Читайте також: Кабмін закріпив зміни у видачі автомобільних номерних знаків

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024