стрічка

На Рівненській АЕС модернізують обладнання

02 Жовтня 2020, 14:52
Рівненська АЕС 1679 Джерело: РАЕС
Рівненська АЕС

На енергоблоці №4 тривають роботи з модернізації ущільнювачів на головному роз’ємі головного циркуляційного насосу ГЦН-4.

В рамках цьогорічної ремонтної кампанії будуть замінені ущільнювачі із нержавіючої сталі на нові із терморозширеного графіту. Про це інформує пресслужба Рівненської АЕС

На енергоблоках ВВЕР-1000 головний роз’єм ГЦН спроєктований більше 40 років тому з урахуванням існуючих на той час рівнів технологій та матеріалів. Попередні ущільнення з аустенітної сталі не дозволяли забезпечувати надійну герметичність роз’єму ГЦН в умовах перехідних температурних режимів. Сучасні способи герметизації роз’ємних з’єднань значно підвищують надійність, знижують трудомісткість в обслуговуванні, а також забезпечують герметичність при більш низьких зусиллях на деталі ущільнення за рахунок використання сучасних ущільнюючих матеріалів.

Враховуючи відмінні характеристики графіту: електропровідність, низьку твердість, стійкість до нагрівання і до впливу агресивних середовищ застосування ущільнювачів саме із терморозширеного графіту для ГЦН енергоблоків РАЕС є доцільним та оптимальним рішенням. ГЦН призначені для підтримки стійкої циркуляції теплоносія через реактор і основне теплообмінне обладнання ядерної енергетичної установки, що є необхідною умовою надійного тепловідводу із активної зони реактора, транспортування тепла в теплообмінному обладнанні і подальше його використання у відповідності до технологічної схеми.

За словами заступника начальника реакторного цеху №2 РАЕС з реконструкції та ресурсу Валерія Литвиненка, модернізація ущільнювачів ГЦН значно знизить ймовірність протікання теплоносія першого контуру вузлом ущільнення головного роз’єму ГЦН і знизить напругу на ущільнені поверхні.

Надійність нових ущільнювачів підтверджена практикою експлуатації. Під час попередніх планово-попереджувальних ремонтів ущільнювачі з терморозширеного графіту вже встановлено на енергоблоці №3 РАЕС ГЦН-4 та енергоблоці №4 – ГЦН-3. Роботи проводяться атестованими та кваліфікованими фахівцями ВП "Атомремонтсервіс", у них вже є позитивний досвід виконання такого виду робіт. Відзначає Валерій Литвиненко.

Початку безпосередніх робіт із заміни ущільнювачів передувала кропітка робота з документацією – розробка та погодження в профільній дирекції Компанії та Держатомрегулювання України відповідних технічних рішень та специфікацій.

Капітальний ремонт ГЦН - це спільна взаємодія рівненських атомників та працівників підрядних організацій, які розуміють важливість модернізації обладнання, адже безпека енергоблоків РАЕС завжди у пріоритеті. Усі роботи виконуються згідно із запланованим та затвердженим графіком ремонту. Підсумував Валерій Литвиненко.

Читайте також: Працівників навчально-тренувального центру РАЕС нагородили почесними грамотами

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром