стрічка

Олександр Мензул: «Ми прагнемо змін – йду на вибори»

25 Вересня 2020, 20:13
Олександр Мензул 2373
Олександр Мензул

Партія «ПРОпозиція» висунула кандидатом на голову Вараської громади Олександра Мензула.

Ще раніше соціологічні дослідження показали, що він є одним з лідерів симпатій виборців та одним з основних конкурентів Сергію Анощенку на виборах нинішнього міського голови Вараша. Ми вирішили поцікавитись, що ж спонукало Олександра Мензула йти на голову Вараської громади. 

– Пане Олександре, розкажіть, чому ви вирішили йти на голову нашої Вараської громади?

– Головна причина – те, що ми прагнемо змін. Вараська громада має величезний економічний потенціал. За фінансовими та економічними показниками Вараш стоїть на другому місці після обласного центру. А якщо розрахувати бюджет Рівного та Вараша на одного мешканця, то ми навіть випереджаємо Рівне.

Однак останні десять років ми не просто тупцюємо на місці, а навіть деградуємо. Це потрібно зупинити! Вже сьогодні багато з тих, хто мешкають у Вараші хочуть, щоб їхні діти виїхали та жили в інших містах. Скажуть, це хіба нормально для міста, яке за своїм потенціалом мало б бути одним з найуспішніших міст регіону і навіть України? Я вважаю, що потрібно терміново змінювати ситуацію.

– Як ви вважаєте, у чому причина такої ситуації?

– У цієї причини є конкретне прізвище. Десять років міський голова Сергій Анощенко знаходиться на посаді. За цей час місто роздирають скандали і конфлікти. У всіх бідах він постійно звинувачує кого завгодно, але не себе. Винні депутати, керівництво станції, медики, підприємці, комунальники.

Але ж скажіть мені: хіба міський голова має бути таким? Перші п’ять років свого правління Анощенко воював з депутатським корпусом і казав, що вони заважають йому працювати. Пройшли вибори, до ради прийшли інші депутати. І знову виявилось, що вони погані і заважають міському голові. Всі погані, але не він…

А може проблема не в депутатах? Може міському голові пора почати працювати, а не шукати винних? Може пора зняти корону і перестати вважати себе одноосібним правителем громади? Або ж взяти на себе відповідальність за все, що натворив у місті за ці десять років.

– Ви вважаєте, що проблема у міському голові?

– Точніше, у його характері. Він нікого не слухає, нічого не чує, постійно конфліктує і свариться з усіма. У нього на першому місці свої інтереси, а інтереси людей десь на 135-му.

Нещодавно розмовляли на цю тему з міським головою Дніпра Борисом Філатовим. Після виборів 2015 року він став мером при абсолютно ворожій до нього міській раді. У них були конфлікти, але вони сіли за стіл переговорів, домовились і сьогодні працюють в інтересах міста як єдиний управлінський організм. Дніпро за ці п’ять років зробив серйозний економічний стрибок, розвивається міська інфраструктура і комунальне господарство. Так відбувається, коли люди чують один одного і коли інтереси людей та міста ставляться вище своїх власних.

– Борис Філатов нещодавно відвідав Вараш і представляв команду «ПРОпозиції» на майбутніх місцевих виборах, а вас як кандидата на голову.

– Так, він спеціально приїхав у наше місто, щоб особисто познайомитись з тими людьми, які вирішили йти на вибори саме від «ПРОпозиції». Мабуть, саме його приїзд та наша розмова стали останнім аргументом, щоб йти на вибори голови громади. Той шлях, який пройшов Дніпро, і той досвід, який там напрацювали, дали розуміння, що тут все можна змінити. Більше того, у нас є величезний потенціал для швидких і якісних змін.

Переконаний, що після виборів ми будемо співпрацювати з Дніпром у напрямку розвитку громад. Насправді у нас багато спільного: наші міста скоріше індустріальні, які спираються на великі бюджетоутворюючі підприємства, навколо яких має розвиватись малий і середній бізнес.

Міський голова Сергій Анощенко зневажливо ставиться до підприємців та середнього бізнесу. Але ж вони приносять гроші в міський бюджет. Так, з одного боку, основним платником податків є Рівненська АЕС. Однак при правильному підході і створенні нормальних умов для розвитку підприємці і середній бізнес можуть приносити бюджету десятки мільйонів. Лише так ми отримаємо нові робочі місця. З іншого боку, ні для кого не секрет, що працівники станції отримують хорошу заробітну плату. І вони повинні мати змогу витрачати свої зароблені гроші у нашій громаді. Отримуючи за них хороший, достойний сервіс, сучасні і якісні товари, і головне – комфортне життя. Потрібно лише, щоб влада громади створила умови та підтримала.

– Ви згадали про сервіс і комфортні умови. Сюди відноситься й комунальне господарство?

– Безперечно! Саме комунальна сфера створює той рівень комфорту, в якому ми щоденно живемо. Вулиці, двори, дороги, комфорт у будинках – це все результат діяльності комунальної сфери міста. На жаль, наші комунальні підприємства зараз знаходяться у жахливому стані і неспроможні забезпечити нормальну якість послуг. І це при такому бюджеті, який має Вараш!

Нам просто необхідно зайнятись реанімуванням комунальних підприємств, привести їх у відповідність до сучасних реалій. Щоб вони могли конкурувати з приватниками.

Переконаний, що комунальні підприємства можуть і мають бути самоокупними і навіть приносити прибуток та. І це насправді реально зробити.

– Хто у вашій команді, з якою ви йдете на вибори?

– Серед кандидатів в депутати від партії «ПРОпозиція» досить різні люди. Тут є авторитетні керівники ОСББ, фахові працівники станції, успішні підприємці і сільські голови тих територій, які в результаті територіальної реформи були приєднані до Вараської громади.

– Сільські голови? Пригадується, що Сергій Анощенко неодноразово висловлювався проти приєднання сіл до Вараша.

– Це проблеми Анощенка. Я вважаю, що приєднання сільських територій лише посилять нашу Вараську громаду. Не можна робити ремонт в одній кімнаті, коли у всьому будинку безлад. Наприклад, зробити у Вараші європейські дороги, а потім їхати на шашлик до Білого озера роздовбаними дорогами. Маючи економічний потенціал нашого міста та людський ресурс сіл, ми можемо разом здійснити економічний стрибок. Рівненська АЕС – це доволі дешева теплова та електрична енергія, це земель не сільськогосподарського призначення, це хороший майданчик для розвитку бізнесу. Це нові робочі місця для жителів сіл і нові надходження до міського бюджету. А відтак і можливість фінансувати розвиток інфраструктури. Переконаний, що у нас є все, щоб стати успішною, багатою і розвиненою громадою.

– Але ж для цього потрібна ще й підтримка депутатів. З ким будете дружити у новій раді?

– Майже з усіма, для кого розвиток Вараської громади – це головне завдання. Думаю, головними союзниками є «Європейська солідарність» та «Батьківщина».

Але головне: досить сварок, чвар і конфліктів! За десять років правління Анощенка всі вже цим наїлись.

Пора працювати і домовлятись.

Вараш і вся громада потребує змін, і ці зміни почнуться після виборів 25 жовтня.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром