стрічка

Протиаварійне тренування на РАЕС підтверджує високий рівень безпеки енергоблоків

25 Вересня 2020, 12:54
РАЕС 1376 Джерело: Рівненська АЕС
РАЕС

Для підвищення рівня безпеки енергоблоків й надійного виробництва електроенергії на проммайданчику Рівненської АЕС відбулося протиаварійне тренування з використанням мобільної техніки.

У рамках виконання «постфукусімських» заходів на РАЕС у режимі чергування діють десять мобільних насосних установок МНУ-500 для підживлення систем технічної води і води басейнів витримки відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) енергоблоків. Про це інформують в пресслужбі Рівненської АЕС

На основі протиаварійної процедури, розробленої головним фахівцем з АЕС – керівником групи супроводу документації РАЕС Віталієм Лалаком, навчально-тренувальним центром підприємства підготовлена програма протиаварійного тренування з використанням МНУ-500.

Тренування проводилося під керівництвом заступника головного інженера РАЕС з експлуатації блоків №№1, 2 Ігора Могили. Технічну підтримку заходу здійснювали заступники головного інженера Вячеслав Стоянов та Федір Кислицин. У ході тренування персоналом реакторного цеху №1 першочергово зібрана необхідна схема, далі здійснена доставка МНУ-500 з місця її дислокації – транспортного цеху до транспортного коридору енергоблоків №№1, 2, звідки аварійною бригадою гідротехнічного цеху проведено прокладання пожежних рукавів діаметром 150 мм до пірсу блочної насосної станції БНС-1 і після приведення насосної станції в готовність подана вода на умовно неохолоджуваний басейн витримки ВЯП. Також для контролю процедури застосування МНУ-500 та визначення мінімального часу, необхідного для її виконання, до тренувань були залучені спеціалісти відділу головного технолога.

За словами головного фахівця АЕС із загальностанційних систем Олексія Хорєва, персонал електростанції діяв впевнено, професійно та злагоджено. Цією операцією підтверджено, що при повному знеструмленні електростанції технологія подачі води для охолодження ядерного палива, що знаходиться в басейні витримки ВЯП енергоблоків типу ВВЕР-440 – можлива й ефективна.

«У зв’язку зі зміною клімату на планеті ми мусимо бути готовими до будь-яких атмосферних явищ, врахувавши усі можливі ризики. Які б не були припущення чи інженерні розрахунки, відомо, що тільки досвід є критерієм істини. Цей досвід персонал здобуває лише на протиаварійних тренуваннях. Якби дана технологія подачі води в басейн витримки була використана в 2011 році в Японії, то вибуху на енергоблоці №4 АЕС Фукусіма не було б. Тож такі тренування є унікальною подією, а їх регулярне проведення з реальним використанням мобільної техніки значно підвищує шанси на вчасне запобігання аварійним ситуаціям. Прокоментував Олексій Хорєв.

Над розробкою комплексу заходів, до яких належали розробка технічних рішень, придбання мобільної техніки, проектування, будівельно-монтажні роботи, розробка протиаварійних процедур працювали, як фахівці Рівненської АЕС, так і підрядних організацій. Останньою ланкою цього ланцюга стало практичне підтвердження правильності обраних технічних рішень і можливості реалізації протиаварійних процедур, а також їх реалізація у найкоротші терміни.

Читайте також: На РАЕС впроваджують модулі інтерактивного інструктажу

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром