стрічка

Володимирецький адвокат врятував Полицьку колонію від штрафу

21 Вересня 2020, 13:30
Полицька колонія 1528 Джерело: Володимирець.City
Полицька колонія

У липні завершився судовий процес, в якому Полицька колонія оскаржувала штраф від інспекції праці: спеціаліст останньої після перевірки виправного закладу нарахував за порушення понад 3,5 мільйони штрафу.

За справу «на мільйон», а точніше «на мільйони» взялася приватна адвокатка Валентина Кругліцька з Володимирця. Про це пише Володимирець.City.

Отож, у вересні 2019 року головний державний інспектор відділу з питань здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів, інспектор праці управління держпраці у Рівненській області під час інспекційного відвідування Полицької виправної колонії знайшла ряд порушень.

Серед таких – певні засуджені були допущені до роботи без укладення строкових трудових договорів та повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу; між установою та деякими засудженими не були укладені строкові трудові договори; деякі засуджені залучались до робіт в госпобслугу, майстерню, кімнату побачень та розподілення засуджених, і не підлягали загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню, в тому числі не нарахований та не сплачений єдиний соціальний внесок протягом п’яти місяців.

У зв'язку з цим на Полицьку колонію наклали штраф в сумі 3 505 320 гривень.

Однак адміністрація виправного закладу не погодилась із таким рішенням інспекції праці і тому вирішила штраф оскаржувати в суді. Її інтереси захищала, відповідно, адвокатка Валентина Кругліцька.

Полицька виправна колонія №76 не є роботодавцем, а особи, засуджені до позбавлення волі, не є найманими працівниками у розумінні ст.2 Кодексу законів про працю України.

Згідно з вимогами чинного законодавства засуджених залучають до праці з урахуванням наявних виробничих потужностей підприємств виконання покарань. Фактична чисельність працівників установи не може перевищувати тієї, що затверджена штатним розписом. Отже, установа може укладати трудові договори із засудженими тільки за наявними вакантними посадами згідно зі штатним розписом, який складений та затверджений в межах бюджетного фінансування на засадах самоокупності.

У Полицькій виправній колонії №76) не передбачено посад для працевлаштування засуджених, а тому кошти з держбюджету на оплату їх праці не надаються.

Полицька колонія є бюджетною неприбутковою організацією та є розпорядником коштів держбюджету нижчого рівня. Основним фінансовим документом установи є кошторис. Як бюджетна неприбуткова установа, колонія не забезпечена коштами на оплату праці.

За таких обставин, висновки інспектора про порушення позивачем законодавства про охорону праці були безпідставними.

Якщо ж вдаватися до букви закону, то згідно з п. 6 ст. 13 ЗУ «Про Державну кримінально-виконавчу службу в Україні» трудові відносини засуджених регулюються законодавством про працю з урахуванням вимог кримінально-виконавчого законодавства.

Відповідно до ч. 5 ст.118 КВК України засуджені можуть залучатися без оплати праці лише до робіт з благоустрою колоній і прилеглих до них територій, а також поліпшення житлово-побутових умов засуджених або до допоміжних робіт із забезпечення колоній продовольством.

Суд встановив, що всі засуджені, показані в акті інспекційного відвідування, залучались до праці в Полицькій виправній колонії (№76) згідно з наказами «Про призначення допоміжних робочих в госпобслугу, майстерню та розподілення засуджених».

Отож, постанову Управління Держпраці в Рівненській області про штраф за порушення законодавства про працю у сумі 3505320 гривень, накладений на Полицьку виправну колонію, суд скасував.

Читайте також: Треба 40 тисяч гривень щомісяця: онкохвора волинянка благає про допомогу

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39