стрічка

Мензул або Анощенко: хто стане головою Вараської громади

10 Вересня 2020, 16:00
7109

Вараська об’єднана територіальна громада за економічним значенням стоїть на другому місці в області після Рівного. Про це інформує Володимирець. City.

За перемогу на виборах тут очікується запекла боротьба. Та вже сьогодні можна сказати, що основний вибір тут розгорнеться між секретарем Вараської міської ради Олександром Мензулом і міським головою Сергієм Анощенком. Принаймні про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною групою «Вибір».

Соціологічна група «Вибір» проводила опитування на території майбутньої Вараської ОТГ двічі з різницею у три місяці. На початку червня фаворитом симпатій виборців майбутньої об’єднаної територіальної громади був діючий міський голова Вараша Сергій Анощенко. Тоді за нинішнього міського голову були голові віддати свої голоси 36,16 відсотка опитаних. На другому місті за популярністю був секретар Вараської міської ради Олександр Мензул – 13,21 відсотка. Третю, четверту та п’яту сходинки посіли: Олег Ординат – 7,73% та Степан Жданюк і Олександр Дерев’янчук – по 4,47%.

Але вже за три місяці ситуація змінилась. Як розповідає керівник соціологічної групи «Вибір» Роман Микитюк, зменшилась підтримка нинішнього міського голови Сергія Анощенка.

Натомість зріс рейтинг Олександра Мензула та Олександра Дерев’янчука.

На відміну від попереднього опитування, у серпневому поряд з ймовірними кандидатами були вказані партії, від яких вони найімовірніше будуть балотуватись. На думку соціологів це також могло плинути на результат.

– Ми двічі проводили опитування на території Вараськоі ОТГ. Перше опитування ми проводили в черві, друге – наприкінці серпня. Сьогодні визначилися три потенційних кандидата на голову, це Олександр Мензул, Сергій Анощенко та Олександр Дерев’янчук.

Спостерігається просідання рейтингу нинішнього міського голови Вараша Сергія Анощенка та зростання підтримки виборців Олександра Мензула.

Щодо Олександра Дерев‘янчука, то тут існує ймовірність того, що його рейтинг навряд чи перевищить рейтинг партії «Європейська солідарність».

За великим рахунком долю виборів вирішать кілька факторів. По-перше, це те, чи піде кандидатом на голову Дерев‘янчук. По-друге, наскільки Мензулу вдасться мобілізувати тих виборців, які не бачать своїм кандидатом Анощенка, – каже керівник соціологічної групи «Вибір» Роман Микитюк.

Цікаво, що схожа ситуація була й перед минулими виборами 2015 року. Тоді кілька претендентів, які знаходились на одному електоральному полі, не змогли домовитись між собою. У результаті переміг Сергій Анощенко, набравши 28,2% голосів. В той же час кандидати, які були опонентами Анощенка, сумарно набрали більше 39 відсотків: Олег Ординат (БПП «Солідарність») – 17,18%, Володимир Грушевський («Сила людей») – 11,69% та Ігор Куц (ВО «Батьківщина») – 10,14%.

Зараз ситуація у Вараші виглядає схоже. Ймовірно, що електорат Сергія Анощенка залишився на тому ж рівні і доля виборів залежить від того, скільки буде кандидатів, які потенційно могли б претендувати на симпатії виборців, котрі бажають змін у Вараській громаді.

Щодо рейтингу партій, то значно зменшилась підтримка правлячої партії «Слуга народу»: з 25,94 відсотків у червні – до 16,64 відсотків наприкінці серпня.

Так само дещо зменшився й рейтинг партії «Європейська солідарність». Якщо на початку червня партію Петра Порошенка підтримували 18,45% то за три місяці голосувати за «ЄС» збираються 16,17 відсотка. Можливо, це пов’язане з тим, що в попередньому опитуванні не було Народного руху України та Української народної партії. Всі вони мають схожий електорат, і поява НРУ та УНП дещо відбирає голоси в «Європейської солідарності».

Незважаючи на це, схоже, головна інтрига виборів до ради, це те, хто буде на почесному першому місці: «Європейська солідарність» чи «Слуга народу»?

Зросла підтримка партій «Батьківщина» та «Радикальної партії Ляшка». Партія Юлії Тимошенко додала порівняно з червнем близько двох відсотків і тепер за неї готові проголосувати 10,89 відсотків виборців Вараської ОТГ.

Ще більше додала партія Олега Ляшка. Якщо у червні за неї були голові проголосувати лише 3,49 відсотків виборців, то наприкінці серпня вже 8,42 відсотки тих, хто голосуватиме, голові віддати голоси за «радикалів».

Також долають п’ятивідсотковий бар’єр та мають шанс потрапити до ради партії «ПРОпозиція» та «За майбутнє». Очевидно, що ці партії лише розпочинають передвиборчу активність і не виключено, що можуть стати сюрпризом цих перегонів, як свого часу стали сюрпризом виборів у Вараші партії «Сила людей» та «Народний контроль».

Щодо решти політичних партій, то наразі вони поки не долають виборчий бар’єр у п’ять відсотків і поки не можуть розраховувати на представництво у раді Вараської об’єднаної територіальної громади.


Насамкінець зазначимо, що опитування проводилось шляхом особистого інтерв’ю у всіх населених пунктах майбутньої Вараської ОТГ пропорційно до кількості виборців. Загальна кількість опитаних – 600 респондентів. Похибка опитування не перевищує 3,3 відсотка.

Читайте також На Володимиреччині рятувальники ліквідували пожежу у житловому будинку

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром