стрічка

Цьогоріч українці вперше можуть змінити місце голосування на місцевих виборах

07 Вересня 2020, 16:48
ЦВК 170 Джерело: Радіо Свобода
ЦВК

Цьогоріч українці вперше можуть змінити місце голосування на місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня.

Зазначимо, що до цього часу голосувати за межами місця реєстрації можна було лише, якщо обирати президента та парламент. Цьогоріч зміни до Виборчого кодексу дозволяють громадянам України змінити «виборчу адресу», не виходячи з дому. При потребі можна також голосувати за новим місцем на всіх наступних виборах усіх рівнів. Повідомляє «Радіо Свобода».

Варто зазначити, що цьогоріч українці змінюють місце голосування вдесятеро менше, ніж на минулих парламентських виборах.

За інформацією Державного реєстру виборців, більше 30 тисяч українців змінили «виборчі адреси» до місцевих виборів 2020 року станом на ранок, 7 вересня. До слова, як повідомляє Центральна виборча комісія,  перед достроковими парламентськими виборами у липні минулого року, 280 тисяч 922 українці змінили своє місце голосування.

Зменшення охочих голосувати за новим місцем експерти пояснюють тим, що у липні цього року Верховна Рада України змінила відповідні норми у Виборчому кодексі, спростивши процедуру зміни виборчої адреси для місцевих виборів.

Додамо, що змінити «виборчу адресу» українці зможуть до 10 вересня включно.  

Раніше українці, які хотіли проголосувати не за місцем реєстрації, змінювали місце лише на одні вибори. На кожне наступне голосування – процедуру проходили знову, також змінювали свою виборчу дільницю через суд.

Нові зміни до закону дозволяють перенсти місце голосування на всі наступні вибори. Зазначимо, що така можливість для українців буде доступна тільки до періоду від реєстрації кандидатів і до завершення голосування, щоб люди не змінювали «виборчу адресу» масово в інтересах певного кандидата і не їхали голосувати з дому в інше місце як «виборчі туристи».

Як можна змінити «виборчу адресу»?

  • Онлайн. Ця умова швидша та простіша, якщо у виборця є «цифровий підпис». Якщо його немає – його також можна оформити, не виходячи з дому, через сервіс «Приват24». Якщо це не вдасться зробити, потрібно зібрати пакет документів та принести його до одного з українських Центрів сертифікації. На сайті Державного реєстру виборців треба знайти «Особистий кабінет»), у  ньому обрати «Заяви та запити», а вже в них – «Звернення щодо зміни виборчої адреси». Сайт запропонує заповнити анкету, яку треба буде завізувати цифровим підписом. На вашу електронну пошту, яку ви вказали в анкеті, щонайменше через добу надійде лист-підтвердження про те, що ваша «виборча адреса» змінилася.
  • У місцевому відділенні реєстру виборців. Потрібно прийти до такого відділення  з паспортом, написати заяву про зміну «виборчої адреси» та додати до неї копію документа, який підтверджує реальне місце проживання (не за місцем реєстрації). Таким чином можуть визначити собі постійне місце голосування і ті громадяни України, які ніде не зареєстровані, пояснюють у Держреєстрі виборців.

Як зазначає Міністерство соціальної політики, наразі в Україні близько півтора мільйона вимушених переселенців (внутрішньо переміщених осіб), які виїхали з окупованої російськими гібридними силами частини Донбасу або ж з анексованого Росією українського Криму. Окрім того, мільйони українських громадян продовжують жити в окупації.

Мільйон Українців, які зареєстровані в невеликих містах та селах, живуть у великих містах, де й працюють.

Зазначимо, що всі ці категорії громадян можуть голосувати не за місцем своєї реєстрації також і на місцевих виборах. За інформацією Державного реєстру виборців, менше однієї сотої від всіх цих категорій громадян скористалися правом змінити «виборчу адресу».

Читайте також: В Україні стартувала виборча кампанія

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024