стрічка

Радянська зірка у Млинку: коли демонтують заборонену символіку?

09 Лютого 2023, 12:22
Радянська символіка 1541
Радянська символіка

Широкомасштабна війна в Україні триває 351 день. Здавалося б, цього часу було цілком достатньо, аби позбутись усілякої ворожої символіки та найменувань. І це ще, якщо не враховувати той фактор, що Закон про заборону комуністичної символіки Верховна Рада ухвалила ще в квітні 2015 року. Але, очевидно, для багатьох це питання досі «не на часі».

Згідно зі Законом, крім назв населених пунктів і пам'ятників радянським діячам, забороненою символікою вважається:

  • зображення державних прапорів, гербів та інших символів СРСР, УРСР, інших союзних або автономних радянських республік у складі СРСР, держав так званої «народної демократії», крім тих, які є чинними прапорами або гербами країн світу;
  • гімни СРСР, УРСР, інших союзних і автономних радянських республік або їх фрагменти;
  • прапори, символи, зображення або інша атрибутика, в яких відтворюється поєднання серпа і молота; серпа, молота і п'ятикутної зірки; плуга (рала), молота і п'ятикутної зірки;
  • символіка комуністичної партії та її елементи;
  • зображення гасел комуністичної партії, цитат осіб, які займали керівні посади у комуністичній партії (крім цитат, пов'язаних з розвитком української науки і культури);
  • найменування комуністичної партії.

Щодо вулиць, то, приміром, у Борівському старостаті Зарічненської громади Вараського району таких було дві: по одній Колгоспній у Млинку і Боровому. Обидві Зарічненська селищна рада рішенням сесії № 1486/22-2022 від 1 листопада перейменувала на Незалежності. 

Але у Млинку на пам'ятнику воїнам, загиблим у Другій світовій війні, досі красується п'ятикутна зірка у вінку. Цікаво, чи можна це вважати порушенням Закону про декомунізацію?

Я звернулась за офіційним коментарем до старости цього села Миколи Калюти, адже, що цікаво, у сусідньому селі, яке є центром старостинського округу, зірку з такого ж пам'ятника вже давно й успішно демонтували.

«У Боровому демонтувати зірку було нескладно, оскільки вона невеличка. Тоді ж ми планували забрати радянський символ і з пам'ятника у Млинку, але хлопці, яких я просив це зробити, побоялися, що при демонтажі пошкодиться стела, оскільки ця зірка набагато масивніша", – коментує староста.

Цікавлюсь, чи потрібні якісь додаткові офіційні дозволи або рішення від органів місцевої влади на те, аби позбутися цього відголосу СРСР. За словами Миколи Калюти, є Закон, який не лише дозволяє, а й зобов'язує це зробити.

Тож вірю, що віднайдуться сміливці, які зуміють акуратно й оперативно ліквідувати цей ляп.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024